|
Holdning
Mette Mannseth: Om Form..
Dommernes forårsseminar (FEIF) på Island 2008. Landbrugsskolen Hvannery. Foredrag ved Mette Mannseth, underviser ved Holar Universitet, Island.
Mette udleverede nogle A4 ark med billeder og plads til noter, samtidig med at hun utrolig pædagogisk beskrev hestens korrekte form og ikke korrekte form. En del af illustrationerne viste hestens skelet.
Ofte er det ridningen som skader hesten. Hvorledes kan vi træne hesten så den holder længe? Hvordan skal hesten bære rytteren?
Man må lære sig at se igennem hestens hud for at kunne gennemskue, hvorledes hesten bærer sit skelet. Hvis halsroden er sænket og falder ned (underhals), så er hesten ”usamlet”. på forparten. Det er forkert hvis bagbenene skubber bagud.
Det hjælper ikke noget kun at ride mulen ned. (Den skal strække sig UD, ned og frem). Der er også nogle fysiske forudsætninger som skal være til stede for at det skal fungere efter hensigten. Nakken skal være blød og halsen afslappet. Og man kan ikke samle en hest som er skæv. (Des mere du prøver jo mere skæv vil den blive). Hesten skal være ligeudrettet ellers kan man ikke samle ham. Hesten har ikke noget kraveben/skulder(led) og Mette sammenligner derfor hesten med en slatten ledning som er bøjet og derfor kan man ikke lægge pres på den i enderne for så bliver den endnu mere bøjet. Forsøger man, så synker fronten af hesten og hesten belaster sine forben endnu mere end før.
En korrekt trænet hest bærer ryggen oppe og løfter sine forben op fra skulderen. Hvis hesten er på forparten vil hesten hænge længere tid på forbenene og dermed vil der ske skader. En hest som er på forparten er svær at styre. Dette illustreres med div. tegninger: en bil, en enhjulet cykel osv…
Holar Pyramiden
Man begynder nedefra og bygger hesten op. Som det fremgår af illustrationen er der størst vægt på basis. (Calm, Supple, osv. ……).
Det er ikke muligt at træne en hest som er stresset. Den skal være blød og afslappet uden spændinger. Hvis hesten ikke er afslappet vil hesten ikke bevæge sig rytmisk. Hvis hesten ikke er afslappet vil den være skæv og man kan ikke samle ham. Rund (glemte hun). Hvis hesten ikke er lige og du sætter mere pres på ham så taber du rytmen. Sætter du endnu mere pres på hesten og han ikke er klar til det, så kan han ikke fordi forbenene er i jorden.
Derfor er det så vigtigt at hesten trænes i basis, grundarbejde.
Mette synes at grundarbejdet bør være mere synligt i dommernes guidelines. For at få 9,0 og 10,0 bør man kunne se at basisarbejdet er i orden. For som hun siger: Harmonien er det vigtigste. Det er fuldstændig lige meget hvor meget ”power” du sætter i en hest hvis hesten ikke har basis i orden. OBS! Harmoni er langt mere vigtigt en collection/samling og ”power”
Mette hev os ned på gulvet og så skulle vi kravle lidt rundt alt imens vi tog hovedet ned og frem: så er det let at bevæge sine ben ind under sig og frem. Dernæst skulle vi tage nakken tilbage: hvad kunne vi så med vores ben: ikke så meget som før. Der næst skulle vi tage nakken tilbage og sænke næsen(som en hest i falsk holdning): og så kunne man næsten ikke bevæge sine ben.
Ja, det var sandelig illustrativt. Stakkels heste!
Dernæst ville hun vise os tre heste ovre i ridehallen.
Den første hest var rimelig ufejlbarlig. Stor dejlig skimmel med dejlige bevægelser og naturlig form. Løsgjort og lydig. For at vise os hvorledes hesten bruger sin hals som balancestang imens den går rundt i ridehuset med rytter på red hun hesten i en halsrem i skridt trav og galop. Hun lavede også parader fra alle tempi så vi kunne se hesten sætte sig på bagparten uden tøjlehjælp. Hun red ved hjælpe at sæde og øvrige hjælpere og halsremmen. Meget flot.
Den næste hest hun viste var trænet således at han havde lidt svært ved at strække sig. Her viste hun hvorledes hun ved hjælp af temposkift forsøgte at få hesten til at strække sig og også bruge bagparten mere.
Den tredje hest viste hun i en meget løs og rummelig tölt. Hvorledes en hest kan gå redet helt løsgjort og 100% let på tøjlen hele vejen igennem. Som hun sagde så skal hesten hele tiden søge ned og frem og man må ikke tvinge hesten i holdning. Hestens hals skal være 100% blød. Hvis man tvinger hesten ned, så bruger hesten nogle forkerte muskler, som den hele tiden vil spænde imod med. Mette lod det skinne igennem at hun var meget imod at hestene skulle vises i et så forceret samlet tempo som det er tilfældet i dag og hun vil langt hellere se et lidt højere tempo, hvor hesten viser sin løsgjorthed i harmoni med rytteren. (Det sidste billede i A4 arkene).
Mette havde også nogle spændende ideer til hvorledes man kunne lave mere spændende 4 gængerprogrammer. Hun mener at det er synd at 4 gængere ikke vises i deres bedste tempo/hastighed som er middeltölt, men kun vises i langsomt og hurtig tölt. Dernæst mente hun også at man skulle vise tempoforskelle i trav, samt galop på begge volter. (Om søndagen sad vi i grupper og tænkte forskellige gangartsprogrammer igennem, for man skal altid stille spørgsmål ved hvordan tingene er for kan de være bedre? Kan vi finde på noget ny og bedre?)
Med Mette Mannseths utroligt lydige og løsgjorte heste brændt ind på vores nethinde gik vi til frokost!
Herefter skulle vi overvære foredrag og rideopvisning ved Reynir Adelstainsson, som ville tale om og vise os PAS, med det underordnede tema ”tøjlekontakt” og undelagt vilkårene for undervisningsformen ”tavs indlæring”! Jeg tror at det var Bent Rune som ville tage sig af dette emne? Vedhæftet en billede af Mette ude på oval og pasbanen. Hun og Reynir skulle vise os ovalbanepas og pasbanepas så vi kunne sammenligene de to ”former”!
Tilbage til artikler
|
|
|